Paks vobiscum?

Description:

Félretájékoztatja a Népszabadság újságírója a Népszabadság olvasóját.

Hargitai Miklós „Félretájékoztatták a kormányt? címmel számolt be a Paks vobiscum? rendezvényről.

Aszódi Attila megszólalásáról Hargitai nem tesz említést.

————————————————

OLVASÓI LEVÉL

Nagy N. Péter úr részére

NÉPSZABADSÁG

Tisztelt Nagy úr!

Csatoltan küldöm olvasói levelemet.

Hozzájárulok és remélem, hogy a NÉPSZABADSÁG –ban olvasói levelemet közzé teszik.

Tisztelettel:

Juhos László

Tisztelt Szerkesztőség! A paksi atomerőmű bővítéséről Budapesten sorra került rendezvényről a Népszabadságban Hargitai Miklós „Félretájékoztatják a kormányt?” című írásában számol be. Munkatársuk írása szerint: „Aki azzal érvel a paksi atomerőmű tervezett bővítése mellett, hogy onnan kapjuk majd az olcsó áramot, annak súlyos gondjai vannak az összeadással vagy az olvasással – erre a konklúzióra jutottak annak a budapesti szakmai konferenciának az előadói, ahol először végeztek kalkulációkat, amelyek alapján eldönthető, hogy jó üzlet-e belevágni a beruházásba.”

Az írásból az is kiderül, hogy Kaderják Péter a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője – az első Orbán kormány idején az Energiahivatal vezetője szerint a paksi bővítés kérdéskörében félretájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt.

A konferencián jelen volt Sólyom László, volt államfő. Az államfő bevezetőjében méltatlannak nevezte, hogy a politika és a közvélemény a minimális információknak sincs a birtokában a paksi bővítést illetően.

Egyszerű a magyarázta, hogy a politika és a közvélemény miért nem kapott eddig még tájékoztatást a paksi beruházás költségeiről. Azért nem kapott, mert a költségek még nem ismeretesek! A villamos művek által a bővítésre kiírt pályázat kiküldésére sem került még sor, majd ha a kiírásra az ajánlatok beérkeznek és azok kiértékelésére sor kerül, Sólyom László kérése aktuálissá válik.

Számomra nem világos mit kellene, mivel összeadni? Álláspontom szerint majd kivonási műveletre kell, hogy sor kerüljön, miután a bővítésre vonatkozó ajánlatok beérkeznek. A paksi bővítés beruházásnak a költségéből ki kell vonni a helyettesítő erőmű (erőművek) költségét. Szerintem a tanácskozás akkor érte volna el a célját, ha azt olvashattam volna Hargitai írásában, hogy a paksi bővítés kiváltásara a résztvevők milyen erőművet, milyen energiahordozó felhasználásával javasolnak és javasolt változatok beruházási, üzemletetési költségeire nézve támpontot adnak.

Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke, okleveles hőerőgépész mérnök, okleveles energetikus szakmérnök, reaktor szakmérnök, aranydiplomás mérnök

.

Be Sociable, Share!